OSAKARIK

Ahvenanmaa on myynnissä, banaanitasavallalta rahat sote-uudistukseen

Koska aiempi kirjoitukseni poistettiin, niin koitan muotoilla sisällön toisin. Ahvenanmaa on Suomelle verorasite, jonka voi myydä parhaan hinnan tarjoavalle. Demilitarisoitu vyöhyke kerää rusinat pullasta osallistumatta itse puolustustalkoisiin. Helsingin Sanomissa tänään julkaistussa kirjoituksessa eräs Ahvenanmaan entinen kansanedustaja haluaa kakun kuorrutukseksi vielä euroedustajan.

Ymmärtäisin asian jos maksaisitte verot ja kohtelisitte suomenkielisiä tasavertaisesti. Tästäkin oli juttu Hesarissa. Missä menee sanan vapaus ja onko se enää Uudessa Suomessa tallessa?

Entinen kaverini, suuren suomalaisen laivayhtiön lakiasiainjohtaja kävi työnsä puolesta paikalla muutamaan otteeseen ja havaitsi suuria heikkouksia poliisin sekä oikeustoimen saralla. Jos tämäkin juttu poistetaan, niin kirjoitan asioista hieman tarkemmin jollakin muulla alustalla. 

Silja vie ja viikinki tuo. Luulen, että parhaan hinnan saa Venäjältä tarjouskilpailun jälkeen, onhan se ostanut jo tontteja strategisilta paikoilta Turun laivaväylän varresta. Kiinan intressit eivät yllä tänne asti muutoin kuin välillisesti. Onneksi on Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto rajojemme turvana.

Jatkossa sekä miehet että naiset kirjautuvat asepalvelukseen, miksi Ahvenanmaalla syntynyt olisi poikkeus? Lestadiolaisista puhumattakaan, enkä tarkoita pääministeri Juha Sipilää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Syökää chipsejä, pelastin tehtaan.

Aulis Saarijärvi

Ahvenanmaa on ollut aina tabu suomalaisille. Oli aikoinaan suuri onnettomuus maallemme, että se joutui meidän elätettäväksi. Se on purru sata vuotta ruokkivaa ja maksavaa kättämme.

Tunnen turistina siellä suomenkiellläni suurta ylimielisyyttä. Siellä ovat todelliset freudenthalistit!
Freudenthalin teorioissa kieli, kansallisuus ja rotu olivat yhdistettyinä. Näiden pohjalta hän väitti, että ruotsinkieliset ovat rodullisesti ylivertaisia tavalla, joka voidaan rinnastaa sen aikaisiin arjalaisiin rotuoppeihin Euroopassa. Hänen mukaansa suomekielinen väestö Rutsista pitää kuihdutta tauteinin. Hän sen esitti 1888 kuningas Oskarille, josta tämä innostuikin.

Olli Kankaanpää

Jos natiolamistista käydään keskuskustelua, niin älä matkusta Turkiin, Unkariin tai Puolaan. Lähin lähtöpiste on Ahvenanmaalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuten aikoinaan eräs ruotsalainen diplomaatti totesi, että Ahvenanmaalle oli suuri onni, että se joutui suomalaisille vastustuksesta huolimatta. Onni, koska muuten Ahvenanmaa olisi tullut tukholmalaisten kesämökeillä täytetyksi, ilman mitään suomalaisten antamia erikoisoikeuksia.
Kirjoitus siitä oli muutama vuosi sitten Kanava-lehdessä, mutta en jaksa kaivaa sitä nyt esille. Siihen ilma on nyt ihan liian kaunis, ja tämäkin poistetaan ihan kohta, kunhan ahvenanmaalaiset poliitikot heräävät huomaamaan, että finskit huutavat taas rasistisesti ilkeitä kommenttejaan:)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaalaiset eivät pyytäneet aikaan päästä Suomen alaisuuteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Siksi juuri pitäisikin järjestää heille vapaat vaalit päättää asiasta itse. Ei kai Suomi halua ketään väkisin alaisuudessaan pitää, jos kansa haluaa päätyä Ruotsille.

Kannatan ehdottomasti heille vapautta päättää itse ja onhan Ruotsi muutenkin niin vapaamielinen maa, että voisimme siellä vierailla edelleenkin yhtä vapaasti kuin tähänkin asti ja jopa vielä ilman kustannustaakkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Vuonna 1920 Kansainliitto päätti, että
Ahvenanmaa kuuluu Suomelle eikä Ruotsille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Vuonna 1809 ahvenanmaalaiset halusivat jäädä Ruotsin alaisuuteen kun Suomi liitettiin Venäjään.

Olli Kankaanpää

Kaija Kelhu, jotkut asiat ovat edelleen tulenarkoja, kuten huomasin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin ahvenanmaalaisten käytännössä yksimielistä tahtoa. Tämän kommentin herra Kankaanpää muuten jo kerran ilmeisesti poisti, miksi totuutta ei saa kertoa?

Olli Kankaanpää

Blogikirjoituksieni historiassa en ole poistanut kenenkään kommenttia. Olen sitä vastoin poistanut omia blogejani, silloin myös kommentit siirtyvät historian hämäryyksiin. Myös toimituksen taholta on tehty poistoja, katse kohti Hesarin pääkonttoria.

Juha Hämäläinen

Ahvenanmaan erioikeuksille ei ole perusteita.

Olli Kankaanpää

Ei niin minkäänlaisia, Ahvenanmaa on veroparatiisi, johon suomalaiset miljonäärit voivat piilottaa omaisuuttaan. Muistaakseni oolands bank.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaalaisille luvattiin aikanaan privilegiot, kun pakolla maakunta liitettiin Suomeen. Tämä on nimenomaan suomalaisten oma valinta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomalaiset voivat tietenin aina perua tuon valinnan. Suomen ollessa EU:n jäsen voitaisiin Ahvenanmaa erottaa Suomesta itsenäiseksi valtioksi ilman sen kummempia ongelmia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Venäjällä on konsulaatti Maarianhaminassa.

P.S. Venäjä ei ole tunnustanut Ahvenanmaata demilitarisoiduksi alueeksi.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #10

Voisin perustaa yhden asian puolueen:Ahvenanmaa vapaaksi, jos voittaisin niin säästäisin.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #10

En usko että se aiheuttasi samanlaista kismaa kuten Espanjassa Katalonian suhteen, päinvastoin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei maakuntaa liitetty Suomeen vaan se oli jo osa itsenäistynyttä Suomea. Sitä ennen se oli osa Suomen suuriruhtinaskuntaa. Ahvenanmaa on kuulunut Turun hiippakuntaan jo keskiajalta ja sen jälkeen Turun ja Porin lääniin.'

Historiallisesti Ahvenanmaa on osa Suomea.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #23

Korppoossa käydessäni ja siellä rakentaessani katsoin erittäin vanhaa karttaa. Ahvenanmaa oli Ruotsi-Suomen pieni palanen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #33

Korppoo on hyvä esimerkki siitä miten "manner-Suomen" ja Ahvenanmaan raja on hallinnollinen, ei maantieteellinen tai kulttuurinen. Turunmaan saaristo jatkuu paria kapeaa selkää lukuunottamatta yhtenäisenä Ahvenanmaan puolelle. Ahvenanmaan tapaan väestöhistoriakin on sama: ruotsi syrjäytti suomen joskus keskiajan loppupuolella.

Luonnollisesti niin Korppoo kuin nykyinen Ahvenanmaakin oli osa silloista Ruotsia mutta kuten sanottu, hallinnollisesti osa Turun hiippakuntaa ja Suomen herttuakuntaa sekä Turun ja Porin lääniä.

Kommenttini, johon vastasit, oli vastaus väitteeseen että Ahvenanmaa olisi jotekin väkipakolla liitetty Suomeen 1920-luvulla. Ei ole.

Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavat ovat Ahvenanmaalla pieni vähemmistö, vielä vähemmän on niitä jotka haluaisivat liittyä Ruotsiin. Jättäkää Affet rauhaan ja ollaan ylpeitä omaleimaisesta ja luonnonkauniista maakunnastamme.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #23

Ennen Suomen itsenäisysjulistusta jo elokuussa 1917 ahvenanmaalaiset olivat muodostaneet järjestön joka ajoi saariryhmään liittämistä takaisin Ruotsiin.Tämä järjestö lähetti delegaation Ruotsiin esittääkseen heidän päätöksensä että halusivat liittyä takaisin Ruotsiin. Päätöslauselmassa oli 7096:n ahvenanmaalaisen allekirjoitus joka vastasi 96% täysikäisistä ahvenanmaalaisista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Maakuntauudistuksessa Ahvenanmaa tulisi muuttaa samoja oikeuksia ja velvollisuuksia noudattavaksi, kuin muutkin maakunnat tai vastaavasti muille maakunnile tulisi myöntää samat oikeudet mitä Ahvenanmaalla on nyt.

Olli Kankaanpää

Ahvenanmaa ei kykene itsenäisesti tuottamaan edes terveyspalveluja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Älä nyt hölmöjä puhu. Suomi ei ole myytävänä, ei edes pieniä palasia. Jos Ahvenanmaa haluaa itsenäistyä, niin siitä vain. "Anchluss" mihin tahansa valtioon ehdottomasti ei.

Aina kun ryhdytte tuntemaan kateutta Ahvenanmaan erityisaseman vuoksi, niin kehoitan muistamaan historiaa. Olipa kerran muuan suuriruhtinaskunta, joka eleli tyytyväisenä osana imperiumia erikoisasemastaan nauttien. Sitten imperiumin hallitseva luokka alkoi tuntea kateutta tätä suuriruhtinaskuntaa kohtaan haluten saattaa sen kiinteäksi osaksi imperiumia.

Loppu onkin sitten Suomen itsenäistymisen historiaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Suomalaisten päättäjien on tehtävä selväksi ahvenanmaalle kuka sielläkin loppujen lopuksi määrää.

Loptetaan ylisuuret kompensaatiot saarelle ja katsotaan missä vaiheessa ääni muuttuu kellossa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ahvenanmaa maksaa kaikki veronsa Suomeen joka sitten maksaa maakuntahallitukselle niin sanotun "könttäsumman" takaisin käytettäväksi maakunnan tarpeisiin esimerkiksi ylläpitämään niitä toimintoja jotka kuuluvat valtiolle. Tämä könttäsumma perustuu Ahvenanmaan väestön määrän suhteeseen mannermaan väestöön ja on jo vuosia ollut korjaamatta kun Ahvenmaan väestö on kasvanut nopeammin kuin mannermaan. Siitä johtuen Ahvenanmaa itse asiassa maksavat enemmän kuin pitäisivät.
Ahvenanmaalla on myöskin hyvin alkainen työttömyys ja hyvin vilkas yritystoiminta joten puheesi kompensaatioista eivät pidä paikkaansa. Kerätyissä veroissa ei Ahvenamaan tilitykset näy erillisenä momenttina mutta heille maksettu "könttäsumma" näkyy mikä aiheuttaa nämä vuodesta topiseen toistuvat käsitykset siitä että valtio jotenkin maksaisi tukia Ahvenanmaalle. Tänä päivänä Ahvrnanmaalaiset maksavat enemmän veroja kuin mitä he saavat könttäsummana takaisin koska se perustuu vanhaan suhteesen Ahvenanmaan väestö Suomen väestöstä = 0,45% mutta nykyinen väestömäärä on 0,63%.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomalaiset munivat politiikkansa. Ahvenanmaalaisilla menee paremmin. Ahvenanmaalle vaaditaan yhtenevää politiikkaa muun Suomen kanssa, jotta kaikilla olisi yhtä kurjaa. Olisiko viisaampaa ottaa mallia ahvenanmaalaisista ? Voisimme aloittaa kopioimalla heidän kielipolitiikkansa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Anteeksi Olli (tsori että sinuttelen), mutta miksi edellinen juttusi poistettiin?
En ole varma missä mennään, mutta luin kursorisesti yhden juttusi aiheesta, joka oli liki sama ilman selityksiä.
Siis mikä oli poiston syy? Mitä poistettiin? Onko Ahvenanmaa todella näin tulenarka aihe? Kiinnostaisi.

Olli Kankaanpää

Kirjoitin nimellä entisestä kansanedustajasta ja laivayhtiön lakiasiainjohtajan henkilöllisyys olisi ollut liian helppo selvittää.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jotta piiri sulkeutuisi, Kongon demokraattinen tasavalta saattaisi olla kiinnostunut Ahvenanmaasta, legendan mukaan haaksirikosta selviytyi elossa vain laivamaskotti...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Annetaan ahvenanmaalaisten valita, itsenäisyys tai sama asema kuin muilla Suomen kunnilla, taloudellisesti ja kielipoliittisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ahvenanmaa on mulle kovasti tuttu ja tykätty paikka kun olen siellä paljon aikaani viettänyt.

Niillä on meitä mannermaalaisia suurempi itsemääräämisoikeus, oikeus sopia asioistaan suoraan unionin kanssa.

Sensijaan että perussuomalaiseen tapaan olisin kadehtimassa ja ottamassa niiltä sellaista lähidemokratiaa pois, toivoisin muidenkin maamme maakuntien tavoittelevan vastaavaa itsemääräämisoikeutta. Nythän Helsinki päättää puolestamme ihan kaikesta.

Ei siitä montakaan vuotta aikaa ole kun erään sittemmin jakautuneen puolueen kannattajakuntaa miesmäisesti huuteli somessa miten Ahvenanmaa tulisi myydä Venäjälle. Nyt ovat hiljaa mutta tulivat jo paljastaneeksi missä isäntänsä naruista vetelee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sensijaan että perussuomalaiseen tapaan olisin kadehtimassa ja ottamassa niiltä sellaista lähidemokratiaa pois"

Höpö höpö taas Ketola, kysymys on miksi ei anneta samoja oikeuksia kaikille kunnille?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#25

Niinpä. Se on kovin suomalaisten geneettinen erityispiirre haluta kieltää toisilta sellaista mitä itsellä ei ole tai ei itseä kiinnosta.

Maakunnilla pitäisi olla oikeus sopia asioista suoraan unionin kanssa ilman että Helsinki lyö siihen väliin kiilaa, mitä tulee niin verotukseen kuin muuhunkin keskusjohtoiseen sääntelyyn ja ylhäältä johdettuihin tulonsiirtoihin nälkämaakunnille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maakunnilla pitäisi olla oikeus sopia asioista suoraan unionin kanssa ilman että Helsinki lyö siihen väliin kiilaa"

Eikä tuo oikeus pitäisi olla jokaisella kansalaisella? Jos haluaa maksaa veroka niin saa maksaa, jos ei halua niin saa pitää rahansa. Pelle mikä pelle.

Olli Kankaanpää

Myös minä haluan julistautua banaanitasavallaksi, joka jättää verot maksamatta ja höytyy valtion varoilla rakennetusta infrasta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ahvenanmaa maksaa kaikki veronsa Suomeen joka sitten maksaa maakuntahallitukselle niin sanotun "könttäsumman" takaisin käytettäväksi maakunnan tarpeisiin. Tämä könttäsumma perustuu Ahvenanmaan väestön suhteeseen mannermaan väestöön ja on jo vuosia ollut korjaamatta kun Ahvenmaan väestö on kasvanut nopeammin kuin mannermaan. Siitä johtuen Ahvenanmaa itse asiassa maksavat enemmän kuin pitäisivät.
Ahvenanmaalaisa on turha syyttää demilitarisoitumisesta ja suhteestaan Suomeen. Suomen valtio itse halusi tämän ratkaisun 1921 kun kansainyhteisön delegaatio tuli ratkaisemaan kenelle maakunta kuuluis

Olli Kankaanpää

Ahvenanmaa on veronkiertäjien paratiisi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #41

Turhaan sinä toistat tuota potaskaa kuin papukaija. Ahvenanmaalla maksetaan aivan samat verot kuin mannermaalla.
http://vm.fi/documents/10623/3779933/selvitys_ahve...

Olli Kankaanpää

Jos tilaan partakoneen teriä netistä, niin minkä helkkarin takia kirjekuoressa lukee Ålands Post. Kuka välttelee veroja?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Olikos se eilisessä Iltalehdessä jossa haastateltiin Ahvenanmaalla asuvia suomalaisia,joku heistä sanoi että suomi on maailman vihatuin kieli siellä. Ilmeistä rasismia esiintyy jos suomalaiset siellä suomea avoimesti puhuvat.

Toimituksen poiminnat